Hírek

Több mint 360 kutató és kutatócsoport részesül költségvetési támogatásban összesen 13,8 milliárd értékben. Az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a tudományos életpálya különböző szakaszaira épülő pályázati kategóriákban támogatnak kiválósági alapon kutatási projekteket, hozzájárulva a magyar kutatók és nemzetközi szintű tudományos eredményeik erősítéséhez.

IAM logo

Intézetünk kutatói hagyományosan résztvevői a Nemzetközi Adenovírus Konferenciának, melyek közül a kilencedik, Magyarországi, 2009-es találkozónak a szervezői is voltak. Idén a 15th International Adenovirus Meeting 2023 szeptember 24 és 28 között került megrendezésre Horvátországban, Bol városában. Intézetünk tudományos főmunkatársa, Vidovszky Márton elnyerte a legjobb poszter előadásnak járó díjat, melyhez ezúton is gratulálunk!

Kutatóintézetünk tudományos segédmunkatársa, Hazim Sajiri, elnyerte az Európai Halkórtani Szövetség (EAFP) hallgatói díját. A támogatás segítségével a PhD munkája során elért eredményeiről tartott előadást a "21st International Conference on Diseases of Fish and Shellfish" című rendezvényen Aberdeenben, 2023 szeptemberében.

madarak

Az Állatorvostudományi Kutatóintézet a Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészégügy és élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriuma projektjeinek keretei között a haszonállatok mellett a vadon élő állatok egészségvédelmére, fertőző betegségeik felismerésére is hangsúlyt fektet. A leginkább fiatal egyedekre veszélyes madár polyomavírusok képviselőit házi szárnyasok és díszmadarak mellett legújabb tanulmányainkban nagy kárókatonában és vörös vércsében azonosítottuk, mint új vírusfajokat.

Malac

A rangos, nemzetközi Frontiers in Microbiology lapban jelent meg a HUN-REN ÁTKI Lendület Zoonotikus Bakteriológia és Mycoplasmatológia Kutatócsoportjának és a Fertőző Állatbetegségek, Antimikrobiális Rezisztencia, Állatorvosi Közegészségügy és Élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriumának munkája, amely a Mycoplasma hyorhinis fertőzési modell kidolgozásáról, a tapasztalt klinikai tünetekről és elváltozásokról ad összefoglaló eredményt.