Zoonotikus bakteriológia és mycoplasmatológia

Témacsoport vezető

 

Zoonotikus bakteriológiai kutatások:

Az egészség és a betegség fogalmának átfogó megértéséhez a humán, állat- és vadegészségügyet egyaránt magába foglaló szemléletmódra van szükség. Az elmúlt 10 évben, az embereket érintő új betegségek 75%-át állatokról vagy állati eredetű termékekből származó kórokozók okozták. Néhány faj esetében akár már 10-100 kórokozó is képes súlyos fertőzéseket kialakítani az emberekben, ezért  potenciális eszközét képezhetik a bioterrorizmusnak. Kutatásaink során valamennyi zoonótikus baktériummal foglalkozunk, ezek közül elsősorban az alábbi kórokozókat vizsgáljuk: Francisella tularensis, a tularemia kórokozója, mely főként a nyúlalakúak és rágcsálók rendjeibe tartozó állatokat megbetegítő, rendkívül fertőző ágens. Brucella fajok, melyek a házi és vadállatokban vetéléshez, mellékhere-, heregyulladáshoz valamint a járulékos nemi mirigyek elváltozásaihoz vezető brucellózis kórokozói. A világszerte előforduló, Coxiella burnetii, a Q-láz kórokozója, mely a vad- és házi kérődzőknél okoz szaporodásbiológiai megbetegedéseket.  

 

Mycoplasma kutatások:

Baromfi

Munkánk során a tyúk, a pulyka (M. gallisepticumM. synoviaeM. meleagridisM. iowae) és a vízi baromfi félék (M. anserisalpingitidisM. anatisM. anserisM. cloacale) mycoplasmosisával foglalkozunk. Vizsgáljuk a betegségek járványtanát és kórfejlődését, valamint új Mycoplasma fajokat írunk le (Volokhov és mtsai., 2020). Tanulmányozzuk a különböző Mycoplasma fajok genomjait (Grózner és mtsai., 2018), és járványtani nyomozásra alkalmas molekuláris biológiai módszereket fejlesztünk (Bekő és mtsai., 2019Kreizinger és mtsai., 2018). Intenzív kutatásokat végzünk az európai (Kreizinger és mtsai., 2017) és a világ távoli részein előforduló (Morrow és mtsai., 2020) baromfi eredetű Mycoplasma törzsek antibiotikum-érzékenységi profiljának (MIC) a meghatározására. Tanulmányozzuk az antibiotikum rezisztencia kialakulásáért felelős géneket és mutációkat (Bekő és mtsai., 2020), valamint gyors és költség-hatékony molekuláris teszteket fejlesztünk ezek kimutatására (Bekő és mtsai., 2020). A különböző Mycoplasma fajok detektálására PCR (Grózner és mtsai., 2019), míg a vakcinázott madarak azonosítására molekuláris DIVA (differentiating infected from vaccinated animals) teszteket tervezünk (Sulyok és mtsai., 2019). Sok energiát fektetünk új baromfi Mycoplasma vakcinák fejlesztésébe is.

Sertés

M. hyopneumoniae-t, a M. hyorhinis-t és a M. hyosynoviae-t tanulmányozzuk munkánk során. Genomikai vizsgálatokat végzünk, és új genotipizáló rendszereket fejlesztünk (Földi és mtsai., 2020). Meghatározzuk a törzsek antibiotikum-érzékenységi profilját (MIC), azonosítjuk a rezisztenciáért felelős molekuláris markereket (Felde és mtsai., 2018), valamint gyors és költség-hatékony teszteket fejlesztünk ezek kimutatására (Felde és mtsai., 2020). Gyógyszergyártó cégekkel együttműködve vakcina fejlesztésben veszünk részt.

Kérődzők

Kutatásaink során elsősorban a M. bovis-t tanulmányozzuk, de vizsgáljuk a kiskérődzőket megbetegítő Mycoplasma fajokat is. Kutatjuk a M. bovis genetikáját (Sulyok és mtsai., 2014), meghatározzuk a törzsek antibiotikum-érzékenységi profilját (Sulyok és mtsai., 2014), a rezisztencia kialakulásáért felelős genetikai mutációkat (Sulyok és mtsai., 2017) és molekuláris teszteket fejlesztünk ezek gyors kimutatására (Sulyok és mtsai., 2018).

 

A témacsoport szolgáltatásai: 

Zoonótikus baktériumok és különböző Mycoplasma fajok szerológiai, klasszikus mikrobiológiai, antibiotikum érzékenységi, molekuláris biológiai és vakcina hatékonysági vizsgálata.

 

 

Tudományos főmunkatárs