ludak

Új stratégiák a mycoplasmosis elleni védekezésben

Azonosító
NKFI KKP 129751
Témavezető
Kutatás éve
2019 - 2023

A világ éves libahús termelése 2,5 millió tonna, melynek többségét Kína (2,4 millió tonna) állítja elő. A mycoplasmosis a libák egyik legjelentősebb betegsége, ami ellen jelenleg egyedül antibiotikumok használatával tudunk védekezni. A felelőtlen antibiotikum használat következtében azonban növekszik a rezisztens törzsek aránya, ami nem csak a védekezést lehetetleníti el, hanem az elégtelen biztonsági és higiénés körülményekkel együtt, ami pl. Kínában gyakori, az emberi életeket is veszélyeztető multi-rezisztens szuperbaktériumok kialakulásához vezet. A jelen pályázat célja olyan új védekezési módszerek kidolgozása, amik megoldást jelenthetnek ezekre a problémákra, s modell kísérletként szolgálhatnak az egyéb állati és emberi Mycoplasma fertőzések elleni védekezésben. Céljaink elérése során az alábbi kérdéseket szeretnénk megválaszolni:
Milyen génekhez és mutációkhoz kötődik az antibiotikum rezisztencia kialakulása a M. sp. 1220 genomban? Vannak-e egyéb, az antibiotikum rezisztencia kialakulásáért felelős mechanizmusok (extracelluláris vezikulumok, efflux rendszerek és biofilm képző képesség). Lehet-e gyors, érzékeny és költséghatékony molekuláris biológiai rendszert fejleszteni a M. sp. 1220 törzsek antibiotikum érzékenységi profiljának a meghatározására? Rendelkezik a M. sp. 1220 lizogén vagy lítikus fágokkal, amiket esetleg az antibiotikumos gyógykezelés alternatívájaként lehetne használni? Lehetséges-e egy hatékony, Lactococcus alapú vakcina jelöltet kifejleszteni a M. sp. 1220 fertőzés elleni védekezés céljából?

Meghatározzuk az antibiotikum rezisztencia kialakulásáért felelős géneket és mutációkat. Új megközelítésként megvizsgáljuk extracelluláris vezikulumok, efflux rendszerek és biofilm képző képesség szerepét a rezisztencia kialakulásában. A felfedezett genetikai mutációkat célzó gyors és költség-hatékony molekuláris rendszereket dolgozunk ki a M. sp. 1220 törzsek antibiotikum érzékenységi profiljának a meghatározására. Mivel a WHO szorgalmazza a humán gyógyászat számára kiemelten fontos antibiotikumok felhasználásának korlátozását az állategészségügyi gyakorlatban, ezért nagy az igény a baktérium törzsek antibiotikum érzékenységi profiljának megbízható és gyors meghatározására. Európában az állatok Mycoplasma fertőzéseinek gyógykezelésére empírikus alapon gyakran választják elsődleges szerként a makrolidokat és a fluorokinolonokat. A kifejlesztett gyors tesztek által eredményezett egyedi antibiotikum érzékenységi profilok ezt orvosolnák, lehetővé téve a kevésbé fontos szerek használatát az állategészségügyben (pl: tetraciklinek és pleuromitilinek), megőrizve a kiemelt antibiotikumokat a közegészségügy számára.
Kutatásunk tudományos újdonsága lesz, hogy elsőként mutatunk ki lizogén profágot M. sp. 1220-ból, de akár elsőként írhatunk le szabad lítikus fágot egy Mycoplasma fajból. A felfedezett fág(ok) vagy annak lítikus fehérjéi alkalmasak lehetnek fágterápiás célokra, alternatívái lehetnek az antibiotikumok használatának.
A pályázat nagy kockázatú, de siker esetén áttörő jelentőségű része egy hatékony vakcina jelölt kifejlesztése. A szájon át adott, L. lactis (ártalmatlan baktérium) alapú vektor vakcina ígéretes lehet a nyálkahártyákhoz kötődő fertőzések (mint a M. sp. 1220 fertőzés) elleni védekezésben, mert erőteljes humorális és celluláris immunválasz kiváltására is képes a vérben és a nyálkahártya felszínén.
A liba egy kevéssé tanulmányozott állatfaj, ezért a tervezett tudományos eredmények mellett számos új ismerethez is juthatunk a faj immunológiájáról és a fertőzés kórfejlődéséről. Elsősorban, pedig úgy tervezzük, hogy az eredményeink példaként szolgálnak egyéb Mycoplasma vagy bakteriális fertőzések elleni védekezésekhez (Pl: Lactococcus alapú vakcina az emberi M. genitalium fertőzések megelőzésére).

További munkatársak
Dán Ádám, NÉBIH ÁDI, Budapest
Dénes Béla, NÉBIH ÁDI, Budapest