Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriuma

Azonosító
RRF-2.3.1-21-2022-00001
Kutatás éve
2022 - 2026

A pályázat részletei:

Projekt azonosító száma: RRF-2.3.1-21-2022-00001

Projekt címe: „Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság nemzeti laboratóriuma

Kedvezményezett:

Állatorvostudományi Egyetem (Konzorciumvezető)

Állatorvostudományi Kutatóintézet (Konzorciumi Tag)

Széchenyi István Egyetem (Konzorciumi Tag)

Elnyert támogatási összeg: 3 300 000 000 Ft

amelyből az Állatorvostudományi Kutatóintézet támogatási összege: 500 000 000 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2022.06.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2026.02.28.

 

A projekt rövid, szöveges ismertetése:

A Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerláncbiztonság Nemzeti Laboratóriuma (NL) létrehozása népegészségügyi és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű. Hazánk nagy haszonállatlétszáma, valamint az ebből származó bevételek évről évre történő növekedése a fertőző betegségek gyors és hatékony felismerését, megelőzését és gyógykezelését fontos prioritássá emeli. Az Egy egészség elv jegyében kiemelkedően fontos az állati eredetű termékeket fogyasztók egészségvédelme, melynek fejlesztésében az NL szintén szerepet játszik.

Hazánk egyetlen állatorvosképző intézményeként az ÁTE kulcsszereppel bír a kutatói-oktatói utánpótlás biztosításában. A fertőző állatbetegségek felismerése, megelőzése és kezelése a jövőben az eddigieknél is nagyobb jelentőségű az ágazat növekvő nemzetgazdasági jelentősége és a kiváló minőségű állati termék iránti igény növekedésével. Fenti cél eléréséhez az NL mind kutatás-fejlesztési-innovációs, mint gyakorlatorientált felsőfokú képzési kapacitást biztosít, így maximálisan illeszkedik Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének B komponenséhez (magasan képzett, versenyképes munkaerő).

Mindamellett, hogy az ipari partnerekkel és egyéb társintézményekkel hosszú távon szorosan együttműködő NL felállítása a fő célunk, a projektidőszak végére több, részben egyedülálló és innovatív, részben hazai viszonylatban hiánypótló megoldást jelentő termék, illetve szolgáltatás piacosítását tervezzük. Kutatási eredményeinket azok jellegétől függően oltalom/szabadalom formájában hozzuk nyilvánosságra, vagy rangos, nemzetközi folyóiratokban tervezzük szabadon hozzáférhető formátumban publikálni, a társadalom számára is elérhetővé tenni.

 

Széchenyi Terv Plusz, Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatásával