Dél-amerikai és európai vadállatok adenovírusainak kimutatása és összehasonlító molekuláris jellemzése földrajzi és evolúciós különbségek feltárása céljából

Azonosító
OTKA NN107632
Témavezető
Kutatás éve
2013 - 2017

A gerinces állatok öt főbb osztályának adenovírusait főleg a mi vizsgálataink derítették fel, de még továbbiak felfedezését várjuk Dél-Amerikában, az ittenitől nagyon eltérő állatvilágban (pl. újvilági majmokban, lajhárban, egzotikus madarakban).

Adenovírusok előfordulása a legtöbb gerinces állatcsoport képviselőiben kimutatható. Mivel filogenetikailag jól elkülönülő adenovírusokat találtunk halban, békában, teknősökben, pikkelyes hüllőkben, madarakban és emlősökben, vírus–gazda koevolúciót feltételeztünk. A főbb gerinces csoportok vírusai elkülönülő nemzetségeket alkotnak (Icht-, Si-, Test-, At-, Avi- és Mastadenovirus genus). Ugyanakkor néhány genus-szintű gazdaváltást is kimutattunk. A pikkelyes hüllők atadenovírusai átkerültek madarakra és kérődzőkre, a siadenovírusok madarakra és teknősre. Koevolúció és kisebb léptékű gazdaváltások jeleit látjuk az osztályokon belül is. Előbbit például az emberszabású és a nem-emberszabású majmok adenovírusai között, az utóbbiakat majomról emberre, denevérről kutyára. Az adenovírusok evolúciójának megértéséhez szükség lenne szinte minden gerinces faj saját adenovírusának megtalálása és jellemzése. A pályázati kutatás célja olyan fontos csoportok, pl. vendégizületesek (lajhárok, hangyászok, övesállatok), félmajmok, trópusi madarak vizsgálata, amelyekből eddig egyáltalán nem mutattak ki még adenovírust. Halból, békából is csak egy-egy adenovírus ismert. Brazil együttműködőinkkel PCR-es szűrést végzünk a vadon élő vagy állatkertekben tartott fajok képviselőből gyűjtött mintákon. Az újonnan talált adenovírusokat molekulárisan/filogenetikailag jellemezzük koevolúciós és gazdaváltási elméleteink megerősítése vagy korrigálása céljából.

További munkatársak
Charlotte M. Harsi, Universidade de Sao Paulo, Sao Paulo, Brazília
Pénzes Judit, Université du Québec, Laval, Kanada
Iva (Skrinjar) Podgorski, Szent István Egyetem, Budapest
Görföl Tamás, Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest