AMR

One Health koncepcióban megvalósuló fágterápiás beavatkozások kifejlesztése az antibiotikum rezisztens (AMR) enterobaktériumok terjedésének visszaszorítására

Azonosító
2019-2.1.7-ERA-NET-2022-00033
Témavezető
Kutatás éve
2022 - 2025

A multirezisztens (MDR) baktériumok elterjedésének szabályozása és a rezisztencia génjeik átadásának korlátozása hatékony stratégiát jelenthet a brojler állományokat is terhelő antimikrobiális rezisztencia visszaszorításában. Az állatról emberre átterjedő MDR zoonózis kórokozók elterjedésének megelőzése céljából valamint élelmiszerbiztonsági és környezeti kockázatuk csökkentése érdekében az állattenyésztésben szigorúan vissza kell fogni az antibiotikumok használatát.

A fágkezelés egyre inkább elfogadott, mint környezetbarát antimikrobiális védekezési stratégia a patogén baktériumok ellen, amely hatékony megoldást jelent a rezisztens baktériumok élelmiszerről emberre való átterjedésének megelőzésében és fordítva.

A pályázati munka keretében brojler eredetű reprezentatív MDR Salmonella és E. coli tenyészeteken végzett fágfertőzési kísérletek során kijelöljük azokat a fágkombinációkat amelyek leginkább hatékonynak és specifikusnak bizonyulnak ezen baktériumok és modell MDR plazmidjaik ellen. A konzorcium magyar partnerének legfontosabb feladata a rezisztencia plazmidok interakciójának és enterobaktérumok közötti átadásának jellemzése a brojler vakbélben.

További munkatársak
Ulrich Dobrindt, University of Muenster, Institute of Hygene (Germany)
Clara Marin Orenga, Universidad CEU Cardenal Herrera (Spain)
Muna F. Anjum, Animal and Plant Health Agency (United Kingdom)
Raúl Fernandez Lopez, Instituto de Biomedicina y Biotecnologia de Cantabria (IBBTEC), Universidad de Cantabria (Spain)
Danish J. Malik, Chemical Engineering Department, Loughborough University (United Kingdom)
Eliora Z. Ron, Shmunish School of Biomedicine and Cancer (Israel)