blackspot disease

Halakban élősködő mételyek és a puhatestűekben fejlődő lárvastádiumok vizsgálata molekuláris módszerekkel

Azonosító
OTKA PD 108813
Témavezető
Kutatás éve
2014 - 2017

Természetes vizeinkben élő és halastavainkban tenyésztett halakban előforduló, esetenként súlyos elváltozásokat okozó mételyfajokat vizsgálunk. Molekuláris módszerekkel azonosítjuk az egyes fajok fejlődési stádiumait, illetve pontos faji hovatartozását.

A munka célja a hazai természetes vízi-, valamint tógazdasági halakban és köztigazda szervezetekben élősködő digenetikus fejlődésű mételyek (Plathyhelminthes: Trematoda: Digenea) vizsgálata. A vizsgálat kiterjed az ezeken az élőhelyeken előforduló mételyek különböző fejlődési alakjainak faji azonosításra, amihez molekuláris módszereket alkalmazunk. Két DNS szakaszt vizsgálunk, a riboszomális RNS gének között elhelyezkedő spacer régiókat (ITS régió), valamint a mitokondriális COI gént (citokróm c oxidáz I alegység). Az így kapott szekvenciaadatok révén lehetővé válik a különböző fejlődési stádiumok egymásnak való megfeleltetése, ebből következően a fejlődési ciklus tisztázása.

Emellett igyekszünk képet kapni a hazai halpatogén mételyek előfordulásáról, mint például a Diplostomidae családba tartozó fajok, amelyek közöt számos, változatos és súlyos tüneteket okozó élősködő akad, vagy az Apophallus nem képviselői, ami a halak fekete pettyes megbetegedéséért felelős. Néhány fajról ismert, hogy zoonotikus megbetegedést is okozhat, mint a Trichobilharzia fajok, az alkalmazott molekuláris módszerekkel ezek kimutatása is lehetővé válik a puhatestű köztigazdákból.  Egyes mételyfajok fejlődési stádiumainak gazdaspecificitása is szolgáltathat új adatokat, előfordulhat, hogy egyes métely fajok esetében eddig le nem írt puhatestű köztigazdáról is tudomást nyerhetünk.

További munkatársak
Dr. Molnár Kálmán, nyugalmazott tudományos tanácsadó