m bandyopadhyai spores

Gazdaságilag fontos édesvízi halfajok Myxozoa fertőzöttségeinek kórtani jelentősége és az ellenük való védekezés növényi alapú vízoldékony gyógyszerekkel

Azonosító
NKFI 2017-2.3.7-TÉT-IN-2017-00003
Témavezető
Kutatás éve
2019 - 2022

A nyálkaspórás paraziták a halak gyakori, és sok esetben rendkívül patogén kórokozói. A világon számos kutatócsoport foglalkozik ennek a biológiailag is igen érdekes, kétgazdás fejlődésmenettel rendelkező parazita-csoportnak a vizsgálatával, az ellenük való védekezési lehetőségek kidolgozásával. Az ELKH (Agrártudományi Kutatóközpont), Állatorvos-tudományi Intézetének Halkórtan és Parazitológia Témacsoportjának kutatói a korábbi években Ázsia több országában (Malajzia, Japán, Kína), valamint Indiában is végezetek halparazitológiai kutatásokat, elsősorban nyálkaspórás fajokon, természetes vízi-, és tenyésztett halfajokon egyaránt.

A TÉT-pályázat keretein belül az ÁTKI Halkórtan és Parazitológia témacsoportjának kutatói és az indiai University of Kalyani munkatársai közösen vizsgálják a gazdaságilag legfontosabb indiai halfajokon (elsősorban indiai pontyféléken: rohu, mrigal, catla, és indiai harcsaféléken), ill. a hazai természetes vízi és tenyésztett pontyféléken és sügérféléken a nyálkaspórás fertőzöttségeket, ill. az egyes nyálkaspórások fejlődésében szerepet játszó gerinctelen alternatív gazdákat.

A kutatás a halászati ipar-, a haltenyésztés szempontjából fontos célja egyes Indiában már bevezetett növényi kivonatok hatásának tesztelése a nyálkaspórás fertőzöttségek ellen.

A kutatás aktualitását az a tény is indokolja, hogy az Európai Unióban a korábban használatos halparazita-ellenes szerek, környezetkárosító hatásuk miatt, betiltásra kerültek, így nagy szükség van az alternatív, ökológiai szemléletű kezelési módok kidolgozására.

További munkatársak
Prof. Probir Bandyopadhyay, University of Kalyani, Department of Zoology, Kalyani, West Bengal, India
Dr. Subarna Ghosh, Serampore College, Hooghly, West Bengal, India
Prof. Bercsényi Miklós, professor emeritus, Georgikon Kar, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Keszthely
Nagy Gábor, halászati ágazatvezető, Aranyponty Halászati Zrt. Rétimajor-Sáregres