Elhunyt Dr. Stipkovits László Pál

Fájdalommal tudajtuk, hogy intézetünk egykori munkatársa Dr. Stipkovits László Pál az MTA doktora (állatorvosi mikrobiológia), címzetes egyetemi tanár, a Baromfi-egészségügyi Világszervezet (WVPA) ”Dicsőség Csarnoka” (Hall of Honour) tagja, 2022. június 29-én, életének 84. évében elhunyt.

Búcsúztatása 2022. október 31-én 17:30 órakor lesz a Magyar Szentek templomában (1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 1.), ahol gyászmise keretében emlékeznek rá mindazok akik ismerték és szerették.

 

Dr. Stipkovits László 1938. június 17-én Horvátkimlén (Győr-Sopron megye) született. Középiskolai tanulmányait a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban végezte. 1961-ben állatorvosi diplomát szerzett a Moszkvai Állatorvosi Akadémián. Ezt követően az MTA Állatorvostudományi Kutatóintézetében dolgozott 2010-ig. 1985 és 1990 között az intézet igazgatóhelyettesi feladatait látta el. Nyugdíjba vonulásáig a Mycoplasma témacsoport vezetője volt.

1968-ban „Escherichia coli jelentősége a házityúk megbetegedéseiben” című értekezésével megszerezte az állatorvostudományok kandidátusa fokozatot. 1984-ben „Szarvasmarha, sertés és baromfi eredetű mycoplasmák jellemzése” című értekezése alapján megkapta az állatorvostudományok doktora fokozatot. 1988-ban az Állatorvostudományi Egyetem címzetes egyetemi tanárává nevezték ki és ugyanebben az évben a Magyar Mikrobiológia Társaság Manniger érdemrenddel tüntette ki. 1971-ben WHO-FAO ösztöndíjjal a Stanford Egyetemen (USA) és Dániában az Aaurhusi Egyetemen tanult. A francia INRA meghívása alapján 1979 és 1981 között Bordeaux-ban a Laboratoire de Biologie Cellulaire-ban tevékenykedett. Ezt követően több hónapot dolgozott a Jénai Állategészségügyi Kutatóintézetben, a Berni Állatorvostudományi Egyetemen és USÁ-ban, az Iowa Egyetemen. 1981-ben a Nemzetközi Mycoplasma Tanfolyamon előadóként dolgozott. 1981 óta a Nemzetközi Mycoplasma Szervezetben (IOM) a szarvasmarha, sertés és baromfi Mycoplasma Bizottság tagjaként működött. A World Veterinary Poultry Association Magyarországon megrendezésre került tizedik kongresszusának titkára volt, tíz éven keresztül pedig a WVPA Elnökségében a MOÁE Baromfiegészségügyi Társaságát képviselte.

Számos külföldi kollegával végzett közös kutatásokat és több külföldi cég megbízásából tanulmányozta a különféle gyógyszerek és vakcinák mycoplasma ellenes hatását. Tudományos eredményeit több mint 300 tudományos közleményben, ennek mintegy a felét különféle nemzetközi tudományos szaklapokban és több száz különféle tudományos rendezvényen tartott előadásaiban ismertette.

Elhunyt Dr. Stipkovits László