Salmonella genome

Salmonella Enteritidis és S. Infantis epidemiológiai kompetíciójának biológiai és genetikai alapjai

Azonosító
NKFI K 128600
Témavezető
Kutatás éve
2018 - 2022

A hazai és európai humán szalmonellózisok legfőbb okozója továbbra is a S. Enteritidis (SE), melynek ritkább forrása a csirkehús. A csirkehús eredetű humán fertőzésekből viszont leggyakrabban a multirezisztens S. Infantis (SI) izolálható. A hazai húscsirke (broiler) állományok fertőzöttsége, a humán adatok alapján várható mértéket jóval meghaladja. Ez a SI jelenlegi alacsonyabb humán pathogenitására utal, mely a broiler törzsek új virulencia/rezisztencia tulajdonságainak felvételével bármikor növekedhet.

A kutatás fő célja a SE és SI közötti biológiai, epidemiológiai és genetikai különbségek feltárása, különös tekintettel azon faktorokra, amelyek az eltérő broiler és humán fertőzöttséget okozhatják.

Vizsgálni kívánjuk a törzsek rezisztencia/virulencia tulajdonságainak változatosságát, továbbá a Salmonella és E coli közötti multirezisztencia/virulencia plazmid-csere folyamatokat, melyek a perzisztenciát és túlélést in vitro/in vivo vagy állomány szinten „in toto” befolyásolhatják.

A pályázat sarokköve, a közegészségügyi és állategészségügyi szempontból jelentős két Salmonella szerovar, a SE és a SI közötti kompetíció és/vagy kommunikáció molekuláris genetikai összefüggéseinek megértése, melyhez a madár és emlős bélflórában zajló E. coli/Salmonella horizontális génátadási folyamatok modellezése is vezethet.

Eredményeink a SI epidemiológiában jelenthetnek új perspektívát, s egyúttal helyünket a piaci érdekeltség által is motivált tudományos verseny élvonalában stabilizálhatnák.

További munkatársak
Dr. Nagy Béla, akadémikus

Czékmán Renáta, laboratóriumi asszisztens
Szalai Ninetta, MSc hallgató, ELTE

Emődy Levente, prof. emeritus, Pécsi Tudományegyetem, Orvosi Mikrobiológiai es Immunitástani Intézet, Pécs
Szabó Dóra, egyetemi docens, intézetigazgató, Semmelweis Egyetem, Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Budapest
Kocsis Béla, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem, Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Budapest
Adrián Erzsébet, Salmonella Referencia Labor vezető, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, NÉBIH, Budapest
Jánosi Szilárd, osztályvezető, Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság, NÉBIH, Budapest
Pászti Judit, főosztályvezető, Nemzeti Népegészségügyi Központ, Budapest