ASFV

A safe DIVA vaccine for African Swine Fever control and eradication

Azonosító
862874-VACDIVA-H2020
Kutatás éve
2019 - 2023

Az afrikai sertéspestis (ASP) jelenleg az egyik legnagyobb társadalmi és gazdasági kockázattal járó sertéseket érintő vírusos betegség. Jelenlétét Európában több mint 13 országban igazolták (az Európiai Unió 10 országában), de jelentős károkat okoz a Szubszaharai Afrikai régióban és az Ázsiai országokban is- főként Kínában és Mongóliában. A vírus ellen jelenleg nem rendelkezünk hatékony vakcinával, így egyre nagyobb veszélyt jelent a betegség a sertésipar számára szerte a világon. Vakcina hiányában a rendelkezésre álló védekezési lehetőségek a korai diagnózison és a szigorú egészségügyi intézkedések betartatásán alapulnak. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy az érintett országokban hozott rendelkezések nem elegendőek a kór megállítására. 

A VACDIVA célja az ASP okozta problémák megoldása az érintett országokban és Európában innovatív módszerek segítségével. A VACDIVA céljai: 1) három hatékony és biztonságos kísérleti vakcina engedélyeztetése; 2) validált DIVA tesztek kidolgozása; 3) költség-hatékony megfigyelési és vakcinázási stratégiák kidolgozása, terepvizsgálatok Litvániában és Kenyában. Az új vakcinák gyártását és a tesztekhez szükséges alapanyagokat két világviszonylatban is vezető szerepet betöltő cég biztosítja.

A projekt a politikai döntéshozók számára is értékes információkkal szolgál az ASP hatékony megelőzéséről és pillanatnyi elterjedtségéről. A VACDIVA két ASPV referencialaboratórium (OIE és FAO), az EU referencialaboratórium (EURL), hat Európai Uniós országon belüli és további 4 rangos ASPV kutatóintézet szakértelmét hivatott összekovácsolni. Az orosz, kínai és afrikai laboratóriumok részvétele hasznos támogatást nyújt a projekt során a vakcinák engedélyeztetési folyamataiban.  A sertéstenyésztők, a mezőgazdasági szövetségek és az olyan nemzetközi ügynökségek, mint a FAO aktív részvétele növeli a kommunikációs, felvilágosító és képzési tevékenységek hatását.

Munkatársak