melt MAMA

Mycoplasma synoviae fertőzés elleni védekezés lehetőségeinek fejlesztése

Azonosító
NKFI K 119594
Témavezető
Kutatás éve
2016 - 2020

M. synoviae világszerte előforduló, egyre jelentősebb, baromfi állományokban nagy gazdasági károkkal járó megbetegedéseket okozó ágens. A pályázat célja a M. synoviae fertőzés elleni védekezés lehetőségeinek a fejlesztése:

1) Olyan módszert fejlesztünk ki, ami lehetővé teszi, hogy feltárjuk az egyes M. synoviae járványok forrását és terjedésének módját az egyes baromfi tenyésztő cégek között és cégeken belül, ezzel is növelve a megelőzés hatékonyságát.

2) Olyan eljárást dolgozunk ki, ami lehetővé teszi a vakcina törzs és a klinikai izolátumok gyors elkülönítését.

3) Aktuális adatokat szolgáltatunk a M. synoviae izolátumok antibiotikum érzékenységéről, amik nagyban segíteni fogják a fertőzések hatékony gyógykezelését. Gyors és olcsó módszereket fejlesztünk ki a M. synoviae törzsek egyes antibiotikumokkal szembeni érzékenységi profiljának a meghatározására. Ennek segítségével közvetlenül a klinikai mintából (pl. légcső tampon), néhány órán belül meg lehet határozni a fertőzést okozó M. synoviae törzs antibiotikum érzékenységét. Így a gyakorló állatorvosok gyorsan célzott antibiotikum kezelést tudnak alkalmazni a fertőzött állományon olyan szerrel, aminek a legjobb hatékonyság mellett legkisebb a közegészségügyi értéke, megfelelő az élelmiszer egészségügyi várakozási ideje és a legkedvezőbb az ára is. Mindezek hatására a gazdasági veszteségek nagymértékben csökkenthetőek lesznek

További munkatársak
Dán Ádám, laboratórium-vezető, PhD, NÉBIH ÁDI, Molekuláris biológiai laboratórium, Budapest
Rónai Zsuzsanna, laboratóriumi állatorvos, PhD, NÉBIH ÁDI, Molekuláris biológiai laboratórium, Budapest