Baromfiudvar

Diagnosztikai és védekezési eljárások fejlesztése házi és vadonélő madárfajok kiemelt gazdasági és közegészségügyi kockázattal járó fertőző megbetegedéseire

Azonosító
Tématerületi Kiválóság Program 2021 (TGP2021-EGA-01)
Témavezető
Kutatás éve
2022 - 2025

A kutatásban intézetünk majdnem minden témacsoportja részt vesz. A projekt fő célkitűzéseit azon vírusok, baktériumok és paraziták okozta állategészségügyi problémák generálták, melyek a baromfitenyésztés versenyképességét veszélyeztetik, és amelyek megoldása piaci előrelépést jelenthet az ágazat számára. Meghatároztuk azokat a kutatási irányvonalakat, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak a baromfiegészségügy, az élelmiszerlánc-biztonság, valamint a zoonózisok okozta aktuális kihívások megoldásában. Ezek az alábbiak:

  1. Madárinfluenza A vírusa elleni alternatív, enterobakteriális vektor vakcinázás alapjainak megteremtése; hatékonyságának in vitro és in vivo vizsgálata.
  2. Vadmadarakban előforduló, zoonotikus jelentőségű Nyugat-nílusi vírus monitorozása, járványtanának és virulenciájának vizsgálata.
  3. Tyúk-adenovírusok jellemzése, genetikai hátterük megismerése és feltételezett immunmoduláló szerepük vizsgálata.
  4. Molekuláris biológiai és szerológiai módszerek kifejlesztése a baromfi patogén baktériumfajok okozta megbetegedések diagnosztizálására és járványtani nyomozásra.
  5. Molekuláris biológiai alapú gyorsdiagnosztikai módszerek fejlesztése a baromfifélék Mycoplasma, enterális és légúti bakteriális fertőzéseinél fellépő antibiotikum rezisztencia kimutatására, az állományok célzott kezelésének elősegítésére.
  6. A baromfiállományokba megbetegedést okozó baktériumfajok reprezentáns törzseinek teljes genom szekvenálása, szolgáltatásszerűen működő adatbázis létrehozása az antibiotikum rezisztencia és virulencia molekuláris hátterének meghatározására, evolúcióbiológiai kutatásokra.
  7. Diagnosztikai módszer kidolgozása patogén kokcidiumok okozta fertőzöttség korai felismerésére, külső élősködők kórokozó-terjesztő (vektor) szerepének felmérése, védekezést segítő ajánlások kidolgozása.

 

Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal támogatásával megvalósuló program