A HUN-REN ÁTKI munkatársai új fertőzési modellt dolgoztak ki egy sertéseket megbetegítő baktérium vizsgálatára

A rangos, nemzetközi Frontiers in Microbiology lapban jelent meg a HUN-REN ÁTKI Lendület Zoonotikus Bakteriológia és Mycoplasmatológia Kutatócsoportjának és a Fertőző Állatbetegségek, Antimikrobiális Rezisztencia, Állatorvosi Közegészségügy és Élelmiszerlánc-biztonság Nemzeti Laboratóriumának munkája, amely a Mycoplasma hyorhinis fertőzési modell kidolgozásáról, a tapasztalt klinikai tünetekről és elváltozásokról ad összefoglaló eredményt.

A Mycoplasma hyorhinis egy választás korú malacokat megbetegítő baktérium, ami többszervet érintő gyulladást okoz. A tünetek és elváltozások enyhítésére jelenleg csak antibiotikumos kezelés áll rendelkezésünkre, azonban annak érdekében, hogy a felhasznált készítmények mennyiségét csökkentsük fontos egy hatékony vakcina fejlesztése. Ennek első lépése volt egy olyan fertőzési modell kidolgozása, amellyel a fertőzéssel járó minden jellegzetes elváltozás kiváltható, így a vakcinajelöltek hatékonysága meghatározható.

M. hyorhinis okozta ízületgyulladás
      M. hyorhinis okozta ízületgyulladás

 

 

 

 

 

 

 

 

A csoport egy olyan fertőzési modellt dolgozott ki, melyet korábban nem vizsgáltak. Az állatokat két egymást követő napon intravénásan fertőzték, és ezzel sikerült a megbetegedésre jellemző savóshártyák- és ízületek gyulladását kiváltani. A tapasztalt klinikai tünetek, kórbonctani és kórszövettani elváltozások leírása pedig fontos információkkal szolgált a betegségről a tudomány és a gyakorló állatorvosok számára is.

A kutatás az RRF-2.3.1-21-2022-00001 számú projekt keretében a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz és Nemzeti Helyreállítási Alapból nyújtott támogatással, az RRF-2.3.1-21 pályázati program finanszírozásában és a Magyar Tudományos Akadémia Lendület (LP2022-6/2022) programja támogatásával valósult meg.

A kutatás összefoglalásaként megjelent közlemény nyílt hozzáférésű, elérhető az alábbi linken:

 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1209119/full